Skip to content

De werken van Horatius

 

De werken van Horatius

Wil je uitgebreid kennismaken met Horatius, een van de grootste schrijvers van de Romeinse literatuur? Kom erachter waarom Horatius eeuwenlang invloedrijk is geweest.

MAX. DEELNEMERS: 12

LOCATIE: Leiden

Woensdagmiddag 14:30 tot 17:30

EIGEN BIJDRAGE: €1062. Op aanvraag zijn beurzen beschikbaar.

DATUM: 11 oktober 2023 tot en met 20 december 2023

DEADLINE: 15 september 2023


In zijn memoires beschrijft de Britse schrijver Patrick Leigh Fermor zijn oorlogservaringen als soldaat op Kreta. Met een groep partizanen ontvoerde hij daar in 1944 een Duitse generaal, waarna ze over de besneeuwde Ita-bergen wegvluchtten voor de achtervolgende Duitsers. Op een prachtige, koude ochtend  in de bergen prevelde de Duitse generaal tot zichzelf: “Vides ut alta stet nive candidum / Soracte”. Leigh Fermor hoorde dit citaat van Horatius, en maakte het gedicht af. Zoals hij schreef: “De blauwe ogen van de generaal gleden van de bergtop naar mij, en toen ik klaar was, zei hij, na een lange stilte: “Ach so, Herr Major!” Het was bijzonder vreemd. We hadden beiden lang geleden van deze bron gedronken; en de rest van de tijd die wij samen doorbrachten, was er iets tussen ons veranderd.”  

De woorden van de Latijnse dichter Horatius hebben grote invloed uitgeoefend op de taal, cultuur en verbeelding van West-Europa. Hij wordt vaker geciteerd dan welke andere klassieke schrijver ook. Zijn taal en stijl inspireerden onder andere Montaigne, Pope, Keats, Rilke, Brecht en Frost. De invloed van Horatius reikt tot diep in de 21ste eeuw, wat bewijst dat zijn werk “duurzamer is dan brons.” Hij wordt bewonderd om zijn nuchterheid, zijn stijl, uitdrukkingskracht en boven alles om zijn humanitas. Horatius lezen betekent deelnemen aan een dialoog met een groots, sprankelend en ontwikkeld mens, die barst van de humor, spitsvondigheid en praktische wijsheid. Zijn lyrische poëzie gaat over alledaagse zaken, met als overkoepelend thema de vraag hoe goed te leven. Maar hij bespot met dezelfde satire ook zijn eigen gebreken.

In deze collegereeks ontdekken we de unieke, persoonlijke stem van Horatius. We doen dat door specifieke teksten te bespreken van zijn Oden (Carmina), Satiren (Sermones) en Brieven (Epistulae).  We werken met vertalingen, zowel van de gedichten als van het proza, maar zullen vaak teruggrijpen naar het originele Latijn. Dit seminar is mede bedoeld als inleidende oefening in het lezen van klassieke gedichten. Het beoogt studenten bekend te maken met Horatius en zijn invloed, maar vooral biedt het de kans voor een vriendschappelijke ontmoeting met een zielsverwant van twee millennia geleden. 

Let op: Goede kandidaten kunnen een beurs aanvragen voor het volgen van dit vak. Lees hier meer over onze beurzen

Horatius, Ars Poetica.
Horatius, Sermones.
Horatius, Carmina.
Horatius, Epistulae.
Voor wie is deze cursus?

Gevorderde studenten. Afgestudeerden en werkenden zijn ook welkom.


Wie geeft deze cursus?

Prof. dr. Egbert Koops, hoogleraar Rechtsgeschiedenis aan de Universiteit Leiden.


Hoeveel kost deze cursus?

De eigen bijdrage aan deze cursus bedraagt €1.062. Studenten kunnen een beurs aanvragen door een motivatie te sturen waaruit blijkt dat zij beschikken over een zeer hoog academisch niveau  en door te onderbouwen waarom hij of zij de beurs nodig heeft. Er zijn beurzen beschikbaar van 50, 75 en 100 procent van de eigen bijdrage. 


Wanneer vindt deze cursus plaats?

Deze cursus vindt plaats op woensdagmiddagen van 14:30 tot 17:30  (geen Leids kwartiertje) van 11 oktober 2023 tot en met 20 december 2023. Halverwege is er een collegevrije week.


Wat ontvang ik na deze cursus?
Certificaat. Om deze cursus succesvol af te ronden is een goede voorbereiding en actieve deelname noodzakelijk; tevens dient de student ieder college aanwezig te zijn. Het cijfer wordt bepaald op basis van de wekelijkse essays (50%) en het mondeling examen (50%).

Hoe meld ik mij aan voor deze cursus?

De aanmelddeadline voor deze cursus is 15 september 2023, 17:00 uur. Je hoort voor 20 september 2023, 17:00 of je kunt meedoen.