Skip to content

Over God, goden en mensen: De Civitate Dei van Augustinus

 

Over God, goden en mensen: De Civitate Dei van Augustinus

Met de tekst als leidraad bespreek je in deze collegereeks de grote thema’s en vragen in Augustinus' De Civitate Dei. Dit college wordt gegeven in seminarstijl in combinatie met close reading van cruciale passages uit dit monumentale boek.

MAX. DEELNEMERS: 12

LOCATIE: Leiden

Vrijdag 14:30 - 17:30

EIGEN BIJDRAGE: €1.995. Er zijn beurzen beschikbaar

Voertaal: Nederlands of Engels

DATA: 16 februari - 10 mei 2024

DEADLINE: 22 januari 2024


Augustinus (354-430) wordt wel gezien als de belangrijkste kerkvader van het westen. Met een been in de klassieke oudheid en een in de christelijke middeleeuwen, schreef hij het monumentale De Civitate Dei naar aanleiding van de val van de stad Rome. Germaanse stammen onder leiding van Alarik I hadden in 410 de “Eeuwige Stad” geplunderd en velen vroegen zich af of dit niet te wijten was aan de opkomst van het christendom. Had deze nieuwe religie het keizerrijk niet ondermijnd? Maar ook aan christelijke zijde was men geschokt: hoe kon God dit toestaan?

Augustinus ontvouwt in dit werk een grootse visie op de geschiedenis, met als centrale thema de tegenstelling tussen de stad van de mens en de stad van God. Zijn uitwerking van deze tegenstelling is eeuwenlang van grote invloed geweest op het Europese denken over de verhouding tussen kerk en staat.

Het boek is daarmee een apologie van het christendom, maar vanuit dat perspectief mengt Augustinus zich in een breed scala aan filosofische, theologische en politieke twisten. Met een haast encyclopedische breedte, biedt het boek de lezer aanleiding om over een breed scala aan onderwerpen na te denken: de (on)rechtvaardigheid van oorlog en imperialisme; het bestaan van de vrije wil; de verhouding tussen kunst en religie; de vraag of de mens van nature goed of slecht is; de sociale dimensie van religie; doel en richting van de geschiedenis, et cetera. Met de tekst als leidraad bespreek je in deze collegereeks deze thema’s en vragen. Dit college wordt gegeven in seminarstijl in combinatie met close reading van cruciale passages uit dit monumentale boek.

Let op: Goede kandidaten kunnen een beurs aanvragen voor het volgen van dit vak. Lees hier meer over onze beurzen. Lees hier meer over onze beurzen

Indien je de vertaling van Gerard Wijdeveld kunt vinden, kun je het college volgen aan de hand hiervan. Ook volstaat de Penguin-editie: vertaling Henry Bettenson. Indien er Engelstalige studenten zijn wordt het college gegeven aan de hand van de Penguin-editie. Indien er alleen Nederlandse studenten zijn, wordt het college gegeven aan de hand van de Wijdeveld-vertaling. Om dan mee te lezen met de Penguin-vertaling is geen probleem. Het gebruiken van de meerdelige Loeb-editie is ook toegestaan.
Voor wie is dit vak?

Gevorderde studenten met een interesse in filosofie en theologie. Afgestudeerden en werkenden zijn ook welkom.


Wie geeft dit vak?

Mr. Gerard Versluis, verbonden aan het Pascal Institute.


Hoeveel kost dit vak?

Dit intensieve vak kost € 1.995 per semester. Voor goede kandidaten is een aantal beurzen beschikbaar. Kandidaten kunnen een beurs aanvragen door een motivatie te sturen waaruit blijkt dat zij beschikken over een hoog academisch niveau en waarin bovendien kort wordt toegelicht waarom hij of zij de beurs nodig heeft om de eigen bijdrage te kunnen voldoen. Er zijn verschillende beurzen beschikbaar voor 50, 75 en voor 100 procent van de eigen bijdrage.


Wanneer wordt dit vak gegeven?

Op vrijdagmiddag van 14:30 tot 17:30 uur (geen Leids kwartiertje). Het semester telt 12 weken tussen 16 februari tot 10 mei 2024.


Wat ontvang ik na het volgen van dit vak?
Certificaat. Om deze cursus succesvol af te ronden is een goede voorbereiding en actieve deelname noodzakelijk; tevens dient de student ieder college aanwezig te zijn. Het cijfer wordt bepaald op basis van een mondeling examen.

Hoe meld ik mij aan?

De deadline is 20 januari 2024, 17:00. Voor 27 januari 2024 krijg je te horen of je bent aangenomen. Voor 1 februari 2024 krijg je te horen of je een beurs krijgt, mocht je die hebben aangevraagd.