Skip to content

Met Caesar naar Rome

 

Met Caesar naar Rome

Shakespeare weet in al zijn stukken de diepte van het menselijk bestaan te peilen. Julius Caesar wordt terecht een van zijn grootste stukken gezien. Hoe verhouden liefde en macht zich tot elkaar? Waarom zijn sommige mensen ambitieus en anderen minder? Wat is de waarde van principes?

MAX. DEELNEMERS: 8

LOCATIE: Rome

EIGEN BIJDRAGE: €1.995

DATUM: donderdag 3 - zondag 6 oktober 2024


Wat wil jij betekenen voor je vrienden, maar ook voor de samenleving? Wat draag jij überhaupt bij met jouw werk? Veel of weinig? Is dit iets goeds of iets slechts? Dit is een greep uit de vragen die op tafel zullen liggen tijdens deze Pascal Experience: Met Caesar naar Rome.

Julius Caesar had impact, invloed, macht. Hij had ook vrienden en vijanden. Hoe ging hij om met zijn vrienden? Hoe ging hij om met vleiers? In hoeverre waren zijn handelingen puur politiek? En in hoeverre maakte dit hem iets uit?

Over die thema’s gaan we in gesprek bij het lezen van William Shakespeare’s Julius Caesar en Plutarchus' biografie over Caesar. Aan de hand van deze stukken zullen we uitkomen bij de prangende vragen over macht, leiderschap, recht en het goede leven in onze tijd en onze levens.

Onder leiding van dr. Jordi Wiersma reis je naar de Eeuwige Stad, waar je deze boeken zult bestuderen op beroemde locaties. Je wisselt dit af met speelse retorische oefeningen en goede gesprekken onder het genot van Italiaanse wijn en Romeinse gerechten. Met nieuwe inzichten over de politiek, de mens en het goede leven kom je thuis.

Op donderdagmiddag kom je aan in Rome. Met een najaarszon rijd je de stad van Caesar binnen op weg naar het hotel waar je je kunt installeren alvorens er een kleine borrel is met aansluitend een diner. Je maakt kennis met de andere deelnemers, docenten en al met een aantal personages uit het stuk: Brutus, Cassius en Caesar zelf. Dit stuk heb je ter voorbereiding al één keer in zijn geheel gelezen.

Vrijdag begint het echte werk. Na een goed ontbijt is er een intensief ochtendcollege waar je samen Plutarchus leest, de tekst beter probeert te begrijpen en ingaat op de vragen van de docent en de vragen die jullie onderling aan elkaar stellen. De wereld van Caesar, Shakespeare en de Renaissance gaat voor je open, maar ook de vraag naar macht. Wat is de essentie van de macht? Hoe handelt een goede leider?

Na de Italiaanse pranzo heb je vrije tijd, om door te stad te lopen, nog een caffè te nemen. De energie heb je nodig om ook in de middag, na een ontspannende activiteit, nog een paar uur om Shakespeare te lezen. Misschien word je wel gevraagd om een vlammende speech te houden.

We gaan de vrijdagavond in. Een spreker die ons naar de actualiteit brengt. Een goed diner en mooie avond op een mooi Romeins dakterras.

Zaterdag is ongeveer zoals de vrijdag. Lezen in de ochtend, maar met een andere ontspannende Shakespeareaanse opdracht in de middag. Deze keer op een andere bijzondere plek in Rome. Dit wordt een ervaring om nooit te vergeten.

Zondag sluiten we af, we beginnen de dag iets later, maar lezen nog zeker wat. Het weekend sluiten we af met een echte zondagslunch. Vanaf die plek nemen we de taxi naar het vliegveld – terug naar Nederland.

William Shakespeare. Julius Caesar.
Plutarchus, Julius Caesar.

De teksten worden beschikbaar gesteld in een reader.

 

Voor wie is deze cursus?

Afgestudeerden en werkenden met een interesse in filosofie, literatuur en politiek.


Wie geeft deze cursus?

Dr. Jordi Wiersma, President van het Pascal Institute.


Wanneer vindt deze cursus plaats?

De cursus vangt aan om 18:30 uur op donderdagavond 3 oktober 2024. Het is verstandig om een paar uur van te voren in de stad aan te komen om rustig te kunnen inchecken in je hotel. De cursus eindigt met de lunch op zondagmiddag 7 oktober 2024 rond 15:00 uur.


Hoeveel kost deze cursus?

EUR 1.995
Dit is inclusief alle colleges, maaltijden, overnachtingen, vervoer in Rome (als we als groep reizen) en extra materiaal dat wij zelf beschikbaar stellen. Dit is exclusief je vervoer van en naar Rome, verplichte reisverzekering met medische dekking in Italië.


Hoe meld ik me aan voor deze cursus?
Je kunt je aanmelden voor deze Pascal Experience met de knop hieronder.