Skip to content

Met Montaigne in Bordeaux

 

Met Montaigne in Bordeaux

Montaigne zoekt in al zijn essays de antwoorden op de vragen van het menselijk bestaan. Zijn essays behoren tot de grootste werken uit de wereldliteratuur. Hoe verhouden mensen zich tot elkaar als ze in vriendschap verbonden zijn? Wat is vrijheid? Hoe kan ik nadenken over deugden en over God?

MAX. DEELNEMERS: 8

LOCATIE: Bordeaux

EIGEN BIJDRAGE: €1.995

DATUM: Donderdag 10 - zondag 13 oktober 2024

DEADLINE: 28 augustus 2024


Wat Erasmus is voor Nederlanders, Thomas More voor de Britten, is Michel de Montaigne voor de Fransen: dé grootste humanistische schrijver uit zijn tijd. Zijn essays zijn nog steeds vermaard – en terecht. De grote vragen van het leven, over vriendschap, over dood en over het goede leven staan worden hier op ongekend diepe wijze besproken.

Aan de hand van een selectie van zijn beste essays gaan we deze grote vragen bespreken op de plek waar Montaigne leefde, nadacht en schreef: Bordeaux. Uiteraard kan dit niet zonder een verdere kennismaking van de wijn uit deze streek.

Onder leiding van dr. Jordi Wiersma reis je naar Bordeaux, waar je dit boek zult bestuderen op een idyllisch landgoed. Je wisselt dit af met goede gesprekken onder het genot van glas Bordeaux en Franse gerechten. Na een aantal dagen in de leer bij de Montaigne kom je als een verrijkt persoon terug in Nederland.

Op donderdagmiddag kom je aan in Bordeaux. Tussen de wijngaarden rijd je de stad van Montaigne binnen op weg naar de manoir waar je je kunt installeren. Er is eerst een borrel met kaas met aansluitend een diner. Je maakt kennis met de andere deelnemers, docenten en met een korte bespreking van een van Montaignes essays.

Vrijdag begint het echte werk. Na een goed ontbijt is er een intensief ochtendcollege waar je samen leest, de teksten beter probeert te begrijpen en ingaat op de vragen van de docent en de vragen die jullie onderling aan elkaar stellen. De wereld van het humanisme, Montaigne en de Renaissance gaat voor je open, maar ook de vraag naar het goede leven. Wat is het doel van het leven? Hoe bereik je het geluk? Wat is dood? Wat is vriendschap?

Na de Franse déjeuner heb je vrije tijd, om de stad te ontdekken, een wandeling te maken of verder spreken met je studiegenoten. In de middag lezen we verder onder het genot van een glas wijn, of twee.

We gaan de vrijdagavond in. Een goed diner en een mooie avond onder de Franse zon.

Zaterdag is ongeveer zoals de vrijdag. Lezen in de ochtend, maar met een andere ontspannende opdracht in de middag. Deze keer op een andere bijzondere plek: Montaignes eigen château. Dit wordt een ervaring om nooit te vergeten.

Zondag sluiten we af, we beginnen de dag iets later, maar lezen nog zeker wat. Het weekend sluiten we af met een echte zondagslunch. Vanaf die plek nemen we de taxi naar het vliegveld – terug naar Nederland.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Michel de Montaigne. Essays.
Voor wie is deze cursus?

Afgestudeerden en werkenden met een interesse in filosofie, literatuur en politiek.


Wie geeft deze cursus?

Dr. Jordi Wiersma, President van het Pascal Institute.


Wanneer vindt deze cursus plaats?

De cursus vangt aan om 18:30 uur op donderdagavond 10 oktober 2024. Het is verstandig om een paar uur van te voren in de stad aan te komen om rustig te kunnen reizen naar de plek van het verblijf. De cursus eindigt met de lunch op zondagmiddag 13 oktober 2024 rond 15:00 uur.


Hoeveel kost deze cursus?

EUR 1.995
Dit is inclusief alle colleges, maaltijden, overnachtingen, vervoer in Bordeaux (als we als groep reizen) en extra materiaal dat wij zelf beschikbaar stellen. Dit is exclusief je vervoer van en naar Bordeaux, verplichte reisverzekering met medische dekking in Frankrijk.


Hoe meld ik me aan voor deze cursus?
Je kunt je aanmelden voor deze reis. De deadline is 28 augustus 2024, 17:00 uur.