Skip to content

De Traditie in de moderniteit

 

De Traditie in de moderniteit

Je verdiept je in de filosofische hoogtepunten van de moderne tijd. Een aantal grote auteurs bleef vasthouden aan de klassieke traditie. Toch moesten zij zich verhouden tot de opkomst van het moderne mens- en wereldbeeld. Hoe? Dat ontdek je bij deze cursus.

MAX. DEELNEMERS: 16

LOCATIE: Leiden

DINSDAG 14:00 - 18:00

EIGEN BIJDRAGE €2.495. Let op: hiervoor zijn beurzen beschikbaar.

DATA: 10 september - 17 december 2024

DEADLINE: 1 augustus 2024

TAAL: Nederlands


Om de mens en de wereld goed te begrijpen hebben generaties denkers willen teruggrijpen op klassieke en christelijke auteurs. De moderniteit is in veel opzichten echter radicaal anders dan de premoderne wereld. De ideeëngeschiedenis van onze tijd wordt daarom vaak voorgesteld als een reeks breuken met het verleden; eerst Renaissance en Reformatie, vervolgens de wetenschappelijke revolutie en de Verlichting, en dan de Romantiek en het postmoderne denken. Toch mankeert veel aan dit beeld.

In deze cursus wordt een reeks grote auteurs en boeken gelezen, die in de moderniteit juist geprobeerd hebben om ideeën en principes uit klassieke oudheid en de christelijke traditie levend te houden. We lezen bijvoorbeeld Thomas More en Blaise Pascal, Edmund Burke en Dietrich von Hildebrand. Het lezen van deze auteurs is cruciaal om de eigen tijd echt te begrijpen; zij hebben zich moeten verhouden tot het moderne mens- en wereldbeeld en hebben de hedendaagse cultuur mede vormgegeven.

Dit vak is in de eerste plaats bedoeld om studenten een beter begrip te geven van de te behandelen auteurs. Daarnaast wil dit vak een goed overzicht geven van de voortgang van het klassieke denken in de moderne tijd.

Je leest iedere week een belangrijke bron uit de moderne tijd. Daarnaast schrijf je iedere week een kort essay ter voorbereiding op de colleges. Tijdens de colleges worden deze teksten zorgvuldig geanalyseerd en besproken, onder leiding van de docent. Deze colleges hebben doorgaans het karakter van een socratisch gesprek.

Voor het voldoen van de eigen bijdrage van dit vak zijn voor goede kandidaten beurzen beschikbaar. Aarzel niet om een aanvraag in te dienen! Lees hier meer over onze beurzen.

Nader bekend te maken.
Voor wie is dit vak?

Gevorderde studenten. Afgestudeerden en werkenden zijn ook welkom.


Wie geeft dit vak?

Prof. dr. Andreas Kinneging, hoogleraar Rechtsfilosofie aan de Universiteit Leiden.


Hoeveel kost dit vak?

Dit intensieve vak kost €2.495 per semester. Voor goede kandidaten is een aantal beurzen beschikbaar. Kandidaten kunnen een beurs aanvragen door een motivatie te sturen waaruit blijkt dat zij beschikken over een hoog academisch niveau en waarin bovendien kort wordt toegelicht waarom hij of zij de beurs nodig heeft om de eigen bijdrage te kunnen voldoen. Er zijn verschillende beurzen beschikbaar voor 50, 75 en voor 100 procent van de eigen bijdrage.


Wanneer wordt dit vak gegeven?

Van 10 september tot en met 17 december 2024, op dinsdagmiddagen van 14:00 - 18:00.


Wat ontvang ik na het volgen van dit vak?

Certificaat. Om deze cursus succesvol af te ronden is een goede voorbereiding en actieve deelname noodzakelijk; tevens dient de student ieder college aanwezig te zijn. Het cijfer wordt bepaald op basis van wekelijkse essays.


Hoe meld ik mij aan?

Via onderstaande button kun je je aanmelden. De deadline is 1 augustus 2024, 17:00. Uiterlijk 9 augustus 2024, 17:00, ontvang je bericht of je geplaatst bent.